Viața este un păcat prin omisiune?

 Am fost la teatru...și ce dacă, mare scofală? ... ar spune unii...Nu a fost orice teatru, nu a fost orice piesă, nu a fost orice scenă și nu au fost actori oarecare. Suntem mulți cei care ne dorim, reușim și ne bucurăm să găsim timpul ca să vizionăm o piesă de teatru și să simțim, la scenă deschisă, emoția care emană dinspre actori spre public. Este un sentiment teribil de viu, uneori atât de pregnant încât percepi intens încordarea, respirația, bătaia inimii și energia sufletească pe care le resimt actorii și, implicit, în conexiune cu publicul, reciprocitatea capătă note distincte.

"Deșteptarea Primăverii" a fost piesa și Frank Wedekind este autorul german care la vremea lui de secol XIX a fost scriitor, jurnalist, actor și a lăsat posterității acest text despre care cronicile vremii scriau că a avut o premieră controversată. Deși publicată în anul 1891 avertismentul său trenează până în zilele noastre fiind cât se poate de real și ancorat în realitatea noilor vremuri de secol XXI.

Sala Teatrului "Alexandru Davila" din Pitești a fost plină de spectatori iar așteptarea era vizibil la cote înalte pentru o premieră care s-a dovedit un real succes. Într-o lume relativă în care întrebările tinerilor sunt mai mult nepuse iar răspunsurile părinților sunt mai mult nerostite, ocazia de a transmite un mesaj clar și apăsat despre provocările care însoțesc adolescența, care le pun limite și îi așează între bariere a fost exploatată la maxim de foarte tinerii dar, în egală măsură, foarte maturii actori ai Asociației Teatru pentru Toți. 

Este o poveste reală și apăsătoare menită să activeze, în memoria multora dintre noi, o necunoscută cu multiple fațete imaginative. Cum este să descoperi sexualitatea când afli că, de fapt, barza tocmai a adus un bebelus prin vecini iar tu te întrebi dacă l-a strecurat pe hornul sau pe ușa casei. Să simți neliniștea unor fluturi din stomac fără să înțelegi de ce în loc să te bucuri, exprimi frustrare. Energia instinctului pur și firesc al chemării primare nu se revarsă în cursul normal al regăsirii de sine ci se sparge în cioburi infinite de neliniște apăsătoare. Îți inhibi starea și instinctul în pumnii care încep să sângereze profund și  nevăzut de la cioburile pe care mai și calci cu picioarele goale. Ca să te rănească ireversibil te întinzi pe patul nevăzut al nepăsării pentru garanția unei dislocări perfecte din viață care se întrerupe brusc. Și lumea, deși, pare să nu înțeleagă, nu ezită să te judece tare și apăsat chiar dacă vei fi devenit deja țărână. Fragilul devine dramatic iar comicul revoltător pentru că libertatea este închisă în refuzul rigid al unei societăți aflată structural în conflict cu propriul progres. 

Piesa este o lecție de psihologie care ne învață că în fața conflictului generațional ignoranța, cutuma, naivitatea și dramatismul adevărului sunt ingredientele indispensabile ale unei vieți tulburate ,de la un secol la altul, de aceleași constrângeri sociale. Peste toate se așterne o tăcere tulburătoare care ne va purta spre o singură întrebare: când se deșteaptă primăvara?

Tinerii actori impresionează prin forța de persuasiune pe care o stăpânesc cu talent și o transferă spre public cu energie și convingere. Umorul pe care îl exprimă direct sau indirect se colorează dinamic și detensionează cu multă candoare dramatismul unei realități care persistă dar și subzistă de un secol într-o societate rigidă care se încăpățânează să meargă pe contrasens.

Viața nu este un păcat prin omisiune este mesajul fără echivoc al "Deșteptării Primăverii"  pe care avem nevoie vitală să-l înțelegem și să-l transpunem în realitatea fiecăruia dintre noi indiferent că abia pășim dinspre răsărit sau ne îndreptăm spre apus. 

Efortul depus de tânăra și talentată echipă a Asociației "Teatrul pentru Toți" s-a concretizat într-un succes aplaudat intens și sincer, la scenă deschisă, într-o atmosferă plină de armonie, tinerețe și iubire.

Nu a fost orice teatru, nu a fost orice piesă, nu a fost orice scenă și nu au fost actori oarecare fiecare merită să fie cunoscuți dimpreună cu regizorii, scenografii, compozitorul, coregraful. 

Îi aflați pe toți aici:  https://desteptareaprimaverii.teatrulpentrutoti.ro/

Cronica unui spectacol de excepție pe care vă rog să nu-l ratați o semnează cu sinceră prețuire

Mihaela Stănciulescu

***




 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dincolo de frontiere

Cultura națională cu banderole albe

Ipostazele Speranței